Basedannende og vitaliserende sundt kosthold for hund

 

 

Et kostholdsopplegg med utgangspunkt i hjemmelaget mat for å holde hunden mest mulig frisk:

Det første man må gjøre er å kutte ut alt som heter tørrfor.


Søk på nettet etter undersøkelsen fra Belgia av 600 døde hunders kosthold og Tørrfôr kan ta livet av hunden din (reportasje fra TV2), der hunder som spiser tørrfôr lever 3 år kortere enn de som får hjemmelaget mat og i tillegg får diverse sykdommer i ung alder.

Videre sier veterinær Are Toresen at tørrfôr er totalt unyttig og helseødeleggende for hunden, og er det første man må slutte med dersom hunden er syk, uansett årsak. Han sier videre at tørrfôrbruk er hovedårsaken til nyresvikt hos hund, fordi nyrene er kroppens sil og må avgifte all den elendighet som er i tørrfôret.


Jeg forsto tidlig at tørrforet var noe elendighet helt tilbake på 80-tallet da det gjorde sin entre. Mine hunder fikk umiddelbart kløe av dette, noe som forsvant da jeg sluttet med tørrfôret.


Dyrlegen jeg hadde dengang sa at det ikke var første gang han opplevde kløereaksjoner på hunder etter tørrfôrbruk! Han anbefalt å kaste elendigheten i søpla, eller til nød gjødsle buskene i hagen med det .


Jeg har derfor helt siden jeg fikk min første boxer i 1967 og fram til nå fôret mine hjemmehunder med hjemmelaget mat. Det er 6 hjemmehunder som har overlappet hverandre som nå er døde. 2 ble 14 år, og alle ble fra 10 og 14 år uten å være alvorlig syke før i høy alder .


Min dyrlege i dag sier at hjemmelaget kost til hunden er kosthold du ville gitt dine barn.

HJEMMELAGET KOSTHOLD
Ta utgangspunkt i ditt eget kosthold og planlegg mer mat enn det husholdningen trenger. Overskuddet gir du til hunden, og mengden økes eller reduseres alt etter om hunden er tykk eller tynn, valp eller voksen.


Det er viktig at hunden spiser mest mulig fersk mat, og at maten er mest mulig basedannende.


Basedannende mat er for hunden: oppmalte friske grønnsaker av alle slag (unntatt alle former for løk) og kalk fra ferske eller frosne opptinte kjøttbein (oksehaler med kjøtt på får mine hunder hver 3 dag). Videre er tørrfisk også bra.


Dersom man deler matmengden til hunden i 3 deler, bør én del bestå av kokt fisk, kjøtt, animalske middagsrester, eller fersk eller frossen opptinet “Vom og hundemat”. Varier og bruk det du har.


Én del bør bestå av av rå oppmalte grønnsaker av alle slag, untatt alle løkvekster.
Kål og salat av alle slag, spinat, kålrot, persillerot, slangeagurk og gulrot, varier og bruk det du har uten å være fanatisk.


Den siste delen bør bestå av kokte grønnsaker, knuste kokte poteter eller pasta fra middagen.


Ris bør man unngå da den dessverre kan inneholde store mengder arsenikk (60% av prøver av ris inneholder farlige mengder av arsenikk som har blitt frigjort av stort forbruk av vann, søk på nettet etter ”Ris og arsenikk”). Brød er heller ikke helt topp for endel hunder (full av gjærsopper og soppgifter som kan gi kløe til mange hunder).


Som tillegg bør man passe på å gi hunden nok fett uten salt (smør uten salt, planteoljer, fiskeoljer osv), ca. 2 til 3 spiseskjeer daglig.


1 til 2 spiseskjeer “nycopluss Multivitaminmikstur" over maten daglig.


1 barneskje neslepulver over maten daglig (svært bra for å avgifte kroppen). Kjøpes i helsekostbutikker.


1 spiseskje tran 1 gang i uka.


Friskt vann tilgjengelig, gjerne med coralsand fra helsekost for å gjøre vannet basisk og få syreoverskudd ut av kroppen.


Unngå sterkt krydret, salt og røket mat til hunden.


Dette er ment som en ramme; vær ikke fanatisk: varier. Det er ikke godbiten i en eller annen form hunden kan bli syk av, men det daglige inntak av tørrfôr.


Tørrfôr er tørre, gamle råvarer av kvalitet som ikke er egnet for menneskeføde, hunden får da aldri fersk, vitaliserende mat, og da ryker helsa for hunden til slutt.


Dersom vi skulle spise bare sammalt kjeks, tørket kjøtt, vann og kunstige tilsatte vitaminer og mineraler og aldri fersk mat noen gang ville heller ikke vi holdt oss friske og levende så lenge, og det er det vi gjør mot våre hunder når vi gir dem tørrfôr.